Üst hava yolu hacmi, maksiller morfoloji ve osteomeatal kompleks ilişkilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi - Nursel Arpay Gümüş ,; Zühre Zafersoy Akarslan (Acta Odontologica Turcica)
Amaç: Üst hava yolu hacminin, maksiller morfolojiye ve osteomeatal komplekse ait yapıların birbirleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 18-35 yaşlar arasında bulunan 83’ü erkek ve 117’si kadın toplam 200 genç erişkin hastadan alınan Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. ITK-Snap yazılım programı kullanılarak ölçümler yapıldı. Üst hava yolu hacmi, maksiller iskeletsel genişlik, maksiller dental genişlik, palatal derinlik, nazal kavite genişliği, nazal kavite taban genişliği, apertura piriformis açısı ölçüldü. Bu parametrelerin yaş, cinsiyet, iskeletsel maloklüzyon ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Erkeklerde, üst hava yolu hacmi, maksiller iskeletsel genişlik, maksiller dental genişlik, palatal derinlik, nazal kavite ve nazal kavite taban genişliği daha yüksek iken, apertura piriformisin maksiller açısı istatistiksel olarak daha düşük idi. Sınıf I iskeletsel maloklüzyona sahip hastalarda, maksiller iskeletsel genişlik, apertura piriformisin maksiller açısı Sınıf III iskeletsel maloklüzyona sahip hastalara göre daha yüksek; palatal derinlik istatistiksel olarak daha düşük idi. Hasta yaşı ile nazal kavite (p=0.004) ve nazal kavite taban genişliği (p=0.001) pozitif yönlü, maksiller iskeletsel ark genişliği (p=0.011) negatif yönlü anlamlı korelasyon gösterdi. Üst hava yolu hacmi ile maksiller iskeletsel ark genişliği (p<0.001), palatal derinlik (p<0.001) ve nazal kavite genişliği (p=0.023) arasında pozitif yönlü ve apertura piriformisin maksiller açısı (p=0.005) arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon belirlendi. Sonuç: Genç yetişkinlerde, üst hava yolu hacmi, maksiller morfoloji ve osteomeatal komplekse ait yapıların boyutları birbirleri ile ilişkili olabilmektedir.