»Jeg har altid været den, der har prøvet at undgå bøger«: Overbygningselever med dysleksis oplevelse af sig selv som læsere - Helle Svendsen; Ayoe Quist Henkel (Nordic Journal of Literacy Research)
Artiklen præsenterer en undersøgelse af otte overbygningselever med dysleksis erfaringer med læsning gennem lytning og deres forståelse af sig selv som læsere. Undersøgelsen bygger på kvalitative data i form af interviews og en læserselvevaluering fra de otte elever, før og efter de har deltaget i afprøvning og udvikling af det didaktisk design Lydakademiet1. Lydakademiet bygger på en sammentænkning af kognitiv læseforskning i dyslektiske vanskeligheder og læseforståelse med forskning i læseoplevelse og en multisensorisk litteraturforståelse inspireret af blandt andet lydbogsforskning. Studiet viser en kompleks læserprofil, hvor eleverne har begrænset adgang til læseoplevelser og (skøn)litteratur, som de ikke har positive erfaringer med. Derimod har de stor erfaring med at læse skolens fagtekster med læse- og skriveteknologi, og de har udviklet bevidste strategier til dette. Før Lydakademiet havde de ikke erfaringer med at lytte til litterære tekster i form af podcasts og lydbøger, men efter har flere udviklet en spirende lydbogspraksis, og enkelte ændrer selvforståelse og deres dysleksinarrativ i en mere positiv retning. Diskussionen peger på et inkluderende potentiale i integration af lydfortællinger og eksplicit undervisning i lytning heraf i modersmålsundervisningen.