УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ЯК СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ганна Чміль; Софія Малюкіна (Економіка та суспільство)
У статті досліджено теоретико-методичні аспекти управління маркетингом у сфері туризму та запропоновано практичний інструментарій для його вдосконалення з урахуванням сучасних викликів і тенденцій ринку. Розглянуто особливості маркетингової діяльності туристичних підприємств як важливого стратегічного інструменту, що сприяє підвищенню їх конкурентоспроможності, адаптивності та стійкості до змін у зовнішньому середовищі. Розроблено концептуальну модель управління маркетинговою діяльністю, яка враховує специфіку туристичного бізнесу, динаміку попиту та особливості споживчої поведінки. Особливу увагу приділено впровадженню інноваційних підходів, таких як цифрові технології, автоматизація процесів, підвищення якості сервісу та персоналізації туристичних послуг. Запропоновано напрями вдосконалення маркетингових стратегій, що дозволяють забезпечити сталий розвиток підприємств, оптимізувати витрати та підвищити ефективність їхньої діяльності.