ارزیابی صید و ذخایر کیلکای معمولی Clupeonella cultriventris caspiaدر سواحل ایرانی دریای خزر (98-1397) - علی اصغر جانباز; حسن فضلی; lمحمد علی افرایی; فرامرز باقرزاده افروزی; غلامرضا رازقیان; کامبیز خدمتی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
در این تحقیق تغییرات صید، زیتوده کیلکای معمولی و سقف قابل برداشت این ماهی در سواحل ایرانی دریای خزرطی سالهای 1397 و 1398 مورد بررسی قرار گرفت. میزان صید کیلکا در کل سواحل ایرانی دریای خزر در سال 1397 معادل 26153 تن بوده که با 6 در صد کاهش به 24586 تن در سال 1398 رسیده است. میزان صید در واحد تلاش بترتیب 785/2 و 722/2 تن بازاء هر شناور در هر شب بوده است. میانگین طول چنگالی ماهی(± انحراف معیار) کیلکای معمولی جمعا 6/10±3/104 میلیمتر، حداقل و حداکثر طول چنگالی بترتیب 5/52 و 5/137 میلیمتر بوده است و همواره ماهیان با گروه سنی3 و 4 سال بترتیب با 1/78 و 6/80 درصد بیشترین فراوانی را داشته اند. میزان ذخایر این گونه در سالهای 1397 و 1398 بترتیب حدود 9/76922 و7/74342 تن برآورد شد و ماهیان 3 ساله بیشترین میزان ذخایر را داشتند (بترتیب 6/24677 و 8/24254 تن) میزان زیتوده مولدین این گونه بترتیب برابر 4/39557 و 4/36939 تخمین زده شد. نسبت زیتوده مولدین به کل نیز بترتیب 4/51 و 6/49 در صد بود. میزان صید بیولوژیک قابل قبول این ماهی با رویکرد احتیاطی 19500 تن برآورد شد. میزان مرگ و میر صیادی در جمعیت این ماهی بیش از نقاط مرجع بیولوژیک در دو نقطه F0.1 و F40% ( 92/0 و 80/0 ) بوده که به معنی آن است صید بیش از حد رخ داده است . بهره برداری بهینه از ذخایر این گونه به برداشت مستمر و پایداری ذخیره در دراز مدت منجر میشود.