Avrupa Parlamentosu’nda Siyasal Gruplar ve Parlamento Seçimleri - Hakan Mehmet Kiriş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Avrupa Parlamentosu’nda siyasal grupların geçmişi, Avrupa Topluluklarının kurulduğu 1950’li yıllara kadar gitmektedir. 1979 yılında Avrupa Parlamentosu üyelikleri için doğrudan seçimler yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren yapılan yedi seçimde Hristiyan Demokratlar ve Sosyalistler iki büyük parti grubunu oluşturmuşlardır. Avrupa düzeyinde siyasal partiler ilk kez Maastricht Antlaşması’nın 138.A maddesinde düzenlemeye alınmıştır. Bununla birlikte Avrupa partileri, gerek seçmenlerle doğrudan bağlarının zayıf olmasıgerekse de AB’ye bakışın ülkeden ülkeye değişmesi nedeniyle meşruiyet sorunuyla karşıkarşıya bulunmaktadırlar. 2009’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde katılım oranı%42,9 oranında olmuştur. Bu çalışma Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen partileri ve bu partilerin seçim performanslarınıele almakta ve Avrupa Parlamentosu siyasal gruplarının geleceğine yönelik bir tartışma yürütmektedir.