ارائه مدل پارادایمیک برای توسعه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان نهاده‏ های زیستی کشاورزی - حجت ورمزیاری; زهرا زارع (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در تولید نهاده‏ های زیستی کشاورزی، می‌توانند نقش بسزایی در تولید محصولات سالم ‏تر ‌ایفا کنند. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد ارائه مدل پارادایمیک برای توسعه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی، با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه‌ای بوده است. نمونه‏‏ مطالعه شده، شامل 28 نفر از مطلعان کلیدی در زمینه موضوع مورد مطالعه از جمله مدیران خبره شرکت‏های دانش ‏بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی است. نمونه‌گیری با روش‌های هدفمند از نوع گلوله ‏برفی و نظری انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته جمع‏ آوری شدند و همزمان با آن، در سه مرحله کدگذاری گردیدند. در این پژوهش از 60 کد باز، 9 کد محوری به دست آمد و طبق یافته‌ها، بازار محدود نهاده‌های زیستی و ضعف ساختار تنظیم‏ گری در صدور مجوزها، از شرایط علّی و زمینه ‏ای مهمی هستند که مانع از توسعه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی شده ‏اند. این دو مقوله، نقش اساسی در کاهش سوددهی شرکت‏های مربوطه داشته ‏اند. در صورت اتخاذ راهبردهایی مانند کوتاه کردن زمان اخذ مجوزها و بهبود بازار می ‏توان انتظار تحقق پیامدهای ارتقاء درآمد شرکت‌ها و تولید محصولات کشاورزی سالم‌تر را داشت. در این راستا، راهکارهایی مانند ارتقاء شفافیت و تسهیل فرآیند بررسی و صدور مجوز نهاده ‏های زیستی و نیز توسعه بازار، از جمله از طریق نظارت مؤثر بر باقی‌مانده ‏های شیمیایی غیرمجاز در محصولات کشاورزی و اعمال استانداردهای مربوطه ارائه شده است.