EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YÖNETİCİ VE LİDERE İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YOLUYLA İNCELENMESİ - Öznur Tulunay Ateş; Emine Önder (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, yönetici ve liderkavramlarına ilişkin algıları metaforlar yoluyla belirlemektir. Araştırmada,nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırma,Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 521 öğretmenadayından elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarıyapılandırılmış form ile toplanmış ve içerik analiziyle deşifre edilmiştir.Araştırmada, katılımcılar tarafından üretilen metaforlar yöneticide 13, liderde14 kavramsal kategori altında toplanmıştır. Katılımcılar tarafından daha çokvurgulanan kategori ve kategoriler altına yer alan metafor çeşitliliğinigösterebilmek amacıyla frekans ve yüzde hesaplaması yapılmıştır. Yapılananalizlerde, yönetici ile ilgili ikikategorinin öne çıktığı görülmüştür. Bu kategorilerden biri olumsuz unsurolarak yönetici iken diğeri yönlendirici biri olarak yöneticidir. Lider ileilgili de; yönlendirici biri olarak lider ve etkileyici biri olarak lider kategorilerininfrekansının yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, yönetici kavramında ilküç sırada; mevcut düzeni sürdüren, yönlendirici, mekanik-standart biri olarakyönetici, lider kavramında ise; yönlendirici, aydınlatıcı, güç unsuru olaraklider kategorilerinin olduğu belirlenmiştir.