Kompozit restorasyonların şekillendirilmesinde kullanılan rezinlerin mikrohibrit kompozitin yüzey özellikleri üzerine etkisi - Damla Lara Akşahin; Ecem Erden; Zeynep Bilge Kütük; Alp Can Dulda; Zeynep Elif Durak (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu in vitro çalışmada kompozit restorasyonların şekillendirilmesinde kullanılan farklı tiplerdeki rezin içerikli modelasyonlikitlerinin mikrohibrit bir kompozitin yüzey mikrosertliğine, pürüzlülüğüne ve renk değişimine olan etkisini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada kullanılmak üzere 12 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde Teflon kalıp ile silindir şeklinde 64 adet mikrohibrit kompozit (Essentia Universal, GC, Tokyo, Japonya) örnek şu şekilde gruplara göre hazırlandı; Grup 1: Kontrol (modelasyon likidi kullanılmadan), Grup 2: Modeling Liquid (GC), Grup 3: G-Premio Bond (GC), Grup 4: OptiBond XTR Primer (KavoKerr). Şekillendirmede kullanılan modelasyon likitleri sadece mikrohibrit kompozit yerleştirilirken uygulandı ve örneklerin üst yüzeyine şeffaf bant yerleştirildi, sonra 20 sn polimerize edildi. Örneklere 2500-3000 gritlik SiC-kağıtlar ile polisaj yapıldı ve 37°C’deki inkübatörde saklanma ortamına göre (distile su vaya kahve) rastgele 2 gruba ayrıldı (n=8). Yüzey mikrosertliği (VHN), pürüzlülüğü (Ra) ve renk değişimi (ΔE) 24 saat, 1 hafta ve 6 hafta sonra ölçüldü. Veriler ANOVA ve Kruskall Wallis testleri ile analiz edildi (p=0.05). Bulgular: Saklama ortamı ve zaman mikrohibrit kompozitin yüzey mikrosertliğini hiçbir grupta etkilemedi (p>0.05). Modeling Liquid uygulanması örnekler kahvede saklandığında tüm saklama süreleri için örneklerin pürüzlüğünü olumlu yönde etkiledi (p<0.05). Kontrol grubunda ve Modeling Liquid uygulanan grupta diğer gruplara göre örnekler kahvede saklandığında tüm saklama süreleri için daha az renk değişimi sergiledi (p<0.05). Sonuçlar: Mikrohibrit kompoziti şekillendirmek için kullanılan farklı tipteki modelasyon likitleri mikrohibrit kompozitin yüzey özelliklerini ve renk değişimini etkileyebilir.Anahtar Kelimeler:Mikrohibrit kompozit; Modelasyon rezini; Mikrosertlik; Yüzey pürüzlülüğü; Renk değişimi.