BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI’NIN SOSYAL KALKINMAYA KATKISI: İZMİR KALKINMA AJANSI (İZKA) ÖRNEĞİ - Fatih Çelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
BölgeselKalkınma Ajansları (BKA’lar), bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak üzerekurulan örgütlerdir. Bu amaçla yerel aktörlerle işbirliği içinde politikalargeliştirip uygulamaktadır. Dünyada 1930’lardan; Türkiye’de ise, 2000’lerdenitibaren kurulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada,Türkiye’de BKA’ların sosyal kalkınmaya katkısı ele alınmıştır. Konu, nitelaraştırma yöntemlerinden doküman analizi, vaka analizi ve mülakat teknikleriile incelenmiştir. Çalışma, Türkiye’deki ajanslardan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)ile sınırlandırılmıştır. İZKA’nınİzmir’in sosyal kalkınmasına katkısı, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı (MDP,2008) ile desteklediği 1001 Çocuk Yazar Projesi, Nar Taneleri Engelli Aktiviteve Akşam Bakım Merkezi Projesi ve Organik Oyuncak Üretimi Projesi çerçevesindeanaliz edilmiştir. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip bu projeler kapsamındaçocuk yazarlar yetiştirilmiş; engelli bakım merkezi kurulmuş; organikoyuncaklar üretilmiştir. İZKA’nın, bu projeler aracılığıyla İzmir’in sosyalkalkınmasına eğitim ve istihdam gibi unsurlar bakımından katkıda bulunduğu sonucunaulaşılmıştır.