När krisen eller kriget kommer. Förskolans rektorer som ledare och samhällsaktörer i särskilt utsatta områden - Christian Eidevald; Anna Palmer (Nordisk Barnehageforskning)
Artikeln undersöker förskolans beredskap för krissituationer, som skjutningar, sprängningar, bilbränder och pandemier, genom intervjuer med elva rektorer i särskilt utsatta områden. Med stöd i det multiteoretiska ramverket Cynefin analyseras ledarskapshandlingar som används i olika typer av krissituationer, som inkluderar gängvåld och rykten och deras påverkan på förskolans beredskap. Studien visar att närvaron i förskolor i särskilt utsatta områden kan sjunka till så låga nivåer som 10–15% under krissituationer, vilket förstärker de långsiktiga negativa konsekvenserna för barns utveckling och lärande. Rektorernas förmåga att anpassa sig till olika sammanhang lyfts, där kriser innebär ökad arbetsbelastning och brist på tid för reflektion. Analysen visar att specifika ledarskapshandlingar och verktyg behövs för att få barn att komma tillbaka till förskolan efter en kris, hantera misstänksamhet mot samhället och spridning av rykten. Långsiktig och hållbar beredskap betonas. Slutsatsen är att mångfacetterade ledarskapshandlingar krävs för att hantera krisartade sammanhang inom förskolor i särskilt utsatta områden, som flexibla ledarskapshandlingar, samarbete och anpassad kommunikation för olika målgrupper.