Венеціанська сторінка музичної спадщини Ф. Мендельсона-Бартольді - Lian Yuanmei (Культура України)
Охарактеризовано Gondellied як наскрізну тему в музичній спадщині Ф. Мендельсона-Бартольді, що виникла під враженням подорожі Венецією та Італією. Приділено окрему увагу вокальній мініатюрі «Wenn durch die Piazetta» з Шести пісень (ор. 57, № 5), що досі не висвітлена в музикознавстві. Підкреслено чільну роль жанру «пісні» у творчості автора. Встановлено спільність інтонаційно-гармонічних, фактурних, метроритмічних закономірностей між інструментальними мініатюрами та вокальною Venetianisches Gondellied, що дозволяє вирізнити ці зразки в окремий жанровий підвид у ліриці композитора. Доведено самобутність стильового почерку Ф. Мендельсона, котрий був схильним до меланхолійного типу ліричного вираження.