OSMANLI DEVLETİ 1845 TEMETTUAT DEFTERLERİ KAYITLARINDA İBRALA KARYESİ - Sezgin Zabun (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Temettuat defterleri 1840 ve 1845 yıllarında olmak üzere iki defa hazırlanmıştır. Osmanlı coğrafyasının merkeze yakın yerleşim yerlerinde ve batısında iki kez tutulan defterler diğer bölgelerde ise bir kez 1845 yılında hazırlanmıştır.Temettuat defterlerinde hanelerin bulunduğu yerleşim yeri, mahallesi, hane reisinin ve diğer çalışanların meslekleri ve kazanç kaynakları vardır. Bu bağlamda ekili ve ekili olmayan arazileri, gelir kazandıran hayvanları kayıtlıdır. Ayrıca bu gelir kaynaklarından ne kadar gelir elde ettiği de kayıtlıdır.Defter kayıtlarında vergi kayıtları da mevcuttur. Defter kayıtlarında ağnam vergisi, vergi-yi mahsusa ve gayrimüslimlerin ödediği cizye kayıtları da mevcuttur.