ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ АДАПТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНОЇ СФЕРИ У ЗОВНІШНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Світлана Бреус; Олександр Балимов (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню ролі діджиталізації як інструмента адаптації суб’єктів господарювання будівельної сфери до умов зовнішнього середовища. Акцентовано увагу на тому, що діджиталізація виступає одночасно у якості процесу еволюційних змін та є наслідком невідворотних перетворень сучасного світу. Немає єдиного правильного визначення поняття «діджиталізація» – її характеризують з різнобічних позицій, вона є багатоаспектною категорію. Вказано на особливість діджиталізації – її спроможність впливу на майбутній стан суб’єкта господарювання або сфери, або промисловості, або країни як ключовий аспект, який поєднує різні характеристики цієї категорії. Акцентовано увагу на відсутності єдності у розумінні цієї категорії та на унеможливленні у разі цього формування єдиного переліку чинників впливу процесу діджиталізації, що дає підстави для висновку про доцільність формування набору їх специфічного переліку. Зроблено висновок, що діджиталізація є одним з системотворчих чинників впливу на можливість об’єднання множини в одну систему. Розглянуто етапи формування категорії «діджиталізація» з відповідним характеризуванням особливостей на кожному з них. Зроблено висновок про те, що зважаючи на окремі аспекти цих етапів, в умовах повномасштабної війни росії проти України, питання, пов’язані з активізацією процесу діджиталізації та її впливу на можливість відбудови та відновлення держави у повоєнний і післявоєнний періоди мають тісний взаємозв’язок з розвитком інформаційних технологій та можливостями формування потенціалу секторів економіки та практичного використання її результатів. Розглянуто можливість запровадження діджиталізації як стартгеії виживання та адаптації суб’єктів господарювання та економіки в цілому Реальністю наразі стало багато проривних технологій з обґрунтуванням доцільності її використання у будівельній сфері як локомотиву розвитку різних секторів економіки, зокрема за рахунок активного використання інформаційних технологій та сприяти забезпеченню висхідного тренду економічного розвитку й відповідного відновлення держави у повоєнний та післявоєнний періоди.