ТРАДИЦІЙНІСТЬ ЗМАЛЮВАННЯ КОЗАЦТВА У ТВОРАХ ДАНИЛА МОРДОВЦЯ - Olga Novyk (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
Українські романтики змальовують козацтво як потужну силу, втілення державницької ідеї. Творчість Данила Мордовця у другій половині ХІХ століття постає продовженням романтич- них тенденцій у зображенні козацтва. У  статті простежено використання письменником народнопісенних художніх засобів та апелювання до літературної традиції задля збереження героїки історичної доби козацтва.