КЛИНИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПОРАЖЕНИЯ КОЖИ ПРИ ГЛУБОКИХ МИКОЗАХ НА ФОНЕ ВИЧ/СПИД-ИНФЕКЦИИ - A.M. Daschuk; L.O. Kutsevliak (Проблеми екології та медицини)
Захворюваність на ВІЛ/СНІД-інфекцією в Україні досягла значних масштабів. Одним з перших маркерів ВІЛ/СНІД-інфекції є ураження шкіри викликане грибами. Глибокі мікози розвиваються при поширенні інфекції з шкіри на підлеглі тканини або в результаті гематогенної дисемінації. У зв'язку з тим, що ВІЛ/СНІД-інфекція вийшла за рамки уразливих груп (працівники комерційного сексу, ін'єкційні наркомани і т.д.) знання і настороженість лікарів при незвичайних клінічних проявах дерматозів може бути одним з факторів ранньої діагностики ВІЛ/СНІД-інфекції. Своєчасна діагностика, лікування та проведення протиепідемічних заходів призведе до зниження захворюваності на ВІЛ/СНІД-інфекцією в Україні. Лікування супутніх ВІЛ-асоційованих грибкових уражень шкіри може сприяти підвищенню ефективності проведеної антиретровірусної терапії. Вивчення клініки, діагностики та лікування глибоких мікозів у ВІЛ/СНІД-інфікованих хворих. Методи. Проведено аналіз літератури по етіології, патогенезу, клініки, діагностики і лікування глибоких мікозів на тлі ВІЛ/СНІД-інфекції. Лікування глибоких мікозів на тлі ВІЛ/СНІД-інфекції, є досить важким завданням і вимагає постійного прийому протигрибкових препаратів.