Ректори-юристи «Франціско-Йозефіни» (1875–1918 рр.): внесок у становлення правничої школи на Буковині - T. A. Hrekul-Kovalyk; I. Zh. Toronchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено роль ректорів-юристів Чернівецького університету імені Франца Йозефа у становленні правничої школи на Буковині впродовж 1875–1918 рр. Проаналізовано їхній внесок у розвиток юридичної науки, організацію освітнього процесу й утвердження університету як важливого інтелектуального та культурного центру Австро-Угорської імперії. Особлива увага приділена науковим здобуткам та суспільно-політичній активності провідних постатей: Є. Ерліха – основоположника соціології права, Ф. Кляйнвехтера – фундатора економічної науки на Буковині, Ф. Гауке – фахівця з державного права. У роботі висвітлено багатогранну діяльність ректорів не лише як адміністраторів, а й як вчених, викладачів і громадських діячів. Значна частина з них вела активне політичне життя, обіймаючи депутатські мандати у місцевих та загальнодержавних органах влади (К. Томащук, Ф. Шуллер фон Ліблой, Ю. Ріттер Рошман фон Горбург, А. Скедль). Їхня активність у публічному житті знаходила відгук у громадськості: за видатні заслуги перед містом Чернівці та університетом ректори К. Томащук, А. Скедль та Ф. Кляйнвехтер були визнані почесними громадянами міста. Окрім того, останній отримав звання почесного професора університету з правом викладання німецькою мовою.