DZIECI W ŚWIECIE CYFROWEJ I RYNKOWEJ GLOBALIZACJI - Б. Сліверський (Естетика і етика педагогічної дії)
Artykuł jest rekonstrukcją poglądów humanistów na temat rodzajów, przejawów i następstw globalizacji na świecie. Przywołani intelektualiści zwracają uwagę na coraz trudniejsza sytuację dzieci i ich szans rozwojowych ze względu na powiększające się dysproporcje w życiu społeczeństw i rozwoju gospodarczym państw. Nie bez znaczenia jest rola edukacji dzieci i młodzieży w szkolnictwie państwowym czy publicznym w zależności od ustroju państw i polityki oświatowej ich rządów.