ПОРІВНЯННЯ МОДЕЛЕЙ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ УКРАЇНИ ТА ЄС: ПРОБЛЕМИ АДАПТАЦІЇ ТА ГАРМОНІЗАЦІЇ - А. М. Ярмак (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
Предметом дослідження є виявлення ключових відмінностей між національними стандартами бухгалтерського обліку України та МСФЗ у країнах ЄС, а також визначення основних викликів гармонізації цих систем. Методика дослідження: застосовано методи порівняльного аналізу, системного підходу до оцінки нормативної бази та інструментів бухгалтерського обліку. Результати: виявлено головні відмінності у підходах до оцінки активів і зобов'язань, визнання доходів та витрат, а також структурі фінансової звітності. Виокремлено проблеми переходу до МСФЗ, такі як недостатній рівень кваліфікації бухгалтерів і відсутність підтримки малого та середнього бізнесу. Практична значущість: рекомендації спрямовані на вдосконалення законодавчої бази, автоматизацію облікових процесів та підвищення рівня кваліфікації фахівців.