«A ro de 28 sous i mig oli mes, i mesureta»: els salaris de les collidores d’olives a Mallorca, 1645-1687 - Gabriel Jover-Avellà; Joana Maria Pujadas-Mora (Estudis d'Història Agraria)
El propòsit d’aquest article és fer una contribució empírica a la reconstrucció dels salaris femenins en el sector agrícola en l’època preindustrial. Malgrat la complexitat que implica la confecció de les sèries salarials, particularment les femenines, és imprescindible continuar emprant-les i millorant-les per tal de copsar el funcionament social i econòmic de les societats agràries preindustrials. L’estudi se centra en l’illa de Mallorca al segle XVII, on s’havia desenvolupat una important especialització oleícola a partir de grans explotacions que exportaven els seus excedents al mercat internacional. Aquestes explotacions contractaven mà d’obra femenina i infantil per a la recollida de l’oliva. Aquesta mà d’obra femenina es convertí en un factor clau en la reproducció d’aquest sistema agrari. Per tant, el coneixement de l’evolució dels seus salaris constitueix un element cabdal per capir tant l’evolució dels costos d’explotació dels terratinents i arrendataris, com la importància dels salaris en els ingressos i nivells de vida de les famílies pageses.