Prawo i jego nauczanie w Gdańskim Gimnazjum Akademickim od XVI do XIX wieku (1558-1810) - Tadeusz Maciejewski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W 1558 r. powstało Gimnazjum Gdańskie, jako czteroklasowy partykularz. W 1580 r. został on przekształcony w Gimnazjum Akademickie. Do istniejących dotychczas sześciu klas dodano dwie nowe, akademickie, z których najwyższe (prima i secunda) uzyskały przywilej prowadzenia zajęć odpowiadających uniwersyteckim wydziałom teologii, fi lozofi i, prawa i medycyny, wszakże bez możliwości nadawania stopni naukowych. Odrębna Katedra Prawa i Historii powstała w 1603 r. Były one bowiem nastawione na kształcenie ludzi zarówno uczonych, jak i mających w przyszłości piastować najwyższe stanowiska urzędnicze, nie tylko zresztą w samym Gdańsku, ale i w innych miastach pruskich oraz na dworze królewskim. Związane to było ściśle z równoczesnym nauczaniem historii.