ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ КОВІД-19 - В.Я. ШВЕЦЬ (Êvropejsʹkij Vektor Ekonomìčnogo Rozvitku)
Стаття присвячена дослідженню показників фінансової стійкості пенсійного забезпечення країн світу під час Ковід-19. Запропоновано рекомендації з метою покращання стану пенсійного забезпечення на найближчі роки. На підставі аналізу літературних джерел виявлено, що головною причиною зменшення споживання та зростання безробіття є не Ковід-19, а рішення урядів про його блокування. Визначено три головних канали передавання економічних шоків: зменшення споживання товарів і послуг; непрямий вплив через фінансові ринки, їх вплив на реальну економіку та доставка. Для десяти країн світу наведено показники стійкості пенсійного забезпечення: поточні пенсійні витрати у відсотках до ВВП, рівень зайнятості населення у віковій групі 55‒64 років та кількість робочого стажу, а також пораховані та порівняні синтетичні показники стійкості пенсійного забезпечення за 2010, 2015 та 2020 рр. Можна побачити, що показники стійкості пенсійного забезпечення аналізованих країн у цьому дослідженні зменшуються, що говорить про погіршення рівня фінансової стійкості пенсійного забезпечення. Запропоновано три сценарії впливу локдауну на рівень зростання ВВП країн світу, що, у свою чергу, має вагомий вплив на пенсійну систему. Визначені заходи, які були прийняті урядами країн для згладжування тиску на фінансову стабільність пенсійного забезпечення: короткотермінові заходи, спрямовані на нейтралізацію економічних потрясінь; забезпечення постійної операційної діяльності та сприяння їй; забезпечення політики субсидій; обмеження продажу недержавних пенсійних фондів та забезпечення платоспроможності пенсійних рахунків. Розглянуто динаміку рівня зайнятості у віковій групі 55‒64 років у зазначених десяти країнах протягом періоду 2018‒2020 рр. Виявлено способи впливу Ковід-19 на фінансову стійкість пенсійного забезпечення, а саме через зростання кількості людей, які залишають ринок праці та скорочення робочих місць та заробітної плати, що призводить до зменшення пенсійних доходів