DİJİTAL GÖÇEBELİK: DENEYİM VE ÖZGÜRLÜK - Mustafa Şeref Akın (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Amaç - Bu makale, dijital göçebelik kavramı işlenmektedir. Dijital göçebeler, çevrimiçi bir ortamda çalışan konumdan bağımsız genç profesyoneller olarak tasvir edilmektedirler. Geleceğin uzaktan çalışma yaşam biçimi olduğunu iddia edilmektedir. Yöntem - Araştırma yöntemi etnografidir. 14 tane dijital göçebelerle gerçekleştirilmiş olan mülakattan ve dijital göçebeler forumlarından faydalanılmıştır. İş, eğlence ve seyahat arasındaki sınırların bulanık göründüğü seyahat bağımlı bir yaşam tarzına öncülük etmekteler. Dijital göçebelerin bu yaşam tarzının (iş, eğlence, seyahat) ardındaki motivasyonlarını ve bunların pratikte nasıl ele aldıkları araştırılmaktadır. Bulgu - Dijital göçebelerin temel felsefesi özgürlük ve deneyimdir. Dijital göçebeler, yaşamın her alanının da eşit derecede eğlenceli görmekteler ve bunu profesyonel, mekânsal ve kişisel özgürlük yoluyla gerçekleştirdikleri bütünsel bir yaşam tarzı yaratmayı amaçlamaktadırlar. İdeal olarak, dijital göçebeler çalışmayı empoze edilen bir zorunluluk olarak değil, boş zaman etkinlikleri gibi, içsel olarak motive edilmiş ve tatmin edici olarak algılamaktalar. Sonuç - Bu yaşam tarzının hayata karşı pozitif, bütünsel ve dengeli bakış yönlerine rağmen, çevre baskısı, finansman, yalnızlık, sosyal güvenlik eksikliği gibi unsurlardan dolayı birtakım zorlukları içermektedir.