DEMOGRAFSKE PROMJENE U HRVATSKOJ – OD EKSPANZIJE DO DEPOPULACIJE - Dražen Živić (Senjski Zbornik)
Hrvatska se nalazi u dubokoj demografskoj krizi. Posljedica je to dugoročnog djelovanja različitih destabilizacijskih čimbenika demografskoga razvoja koji su uzajamnim prožimanjem u proteklim desetljećima "proizveli" jako demografsko pražnjenje, ali i nedostatka jasne, dugoročne i cjelovite strategije demografske revitalizacije. To su potvrdili i rezultati popisa stanovništva 2021., kao i aktualni podatci vitalne i migracijske statistike, a time posljedično i veličina, predznak i struktura demografske bilance. Nakon što je od 1857. do 1991. Hrvatska bila gotovo u kontinuiranom razdoblju demografske ekspanzije, nakon 1991. je ušla u kontinuirano depopulacijsko razdoblje, i to zahvaljujući prirodnom padu stanovništva i negativnom saldu vanjske migracije, što znači brojnijem umiranju od rađanja i zamjetnijem odseljavanju od doseljavanja stanovništva, na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.