Kızılgerdan Kuş Popülasyonu Biyoakustik Kayıtlarının Takibi İçin Kuş Sesi Tanıma Yöntemi Geliştirilmesi - Selim Aras; Seda Üstün Ercan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, Kızılgerdan kuş popülasyonuna ait dört alt türün biyoakustik özelliklerinden tespiti için uygun öznitelik ve sınıflandırma yöntemi araştırılmıştır. Özniteliklerin belirlenmesi için Mel Frekansı Kepstrum Katsayıları temel alınmış ve bu katsayılardan istatistiksel parametreler yardımıyla hesaplanabilecek uygun öznitelik araştırması yapılmıştır. Sınıflandırma aşamasında Doğrusal Ayırma Ayıracı, Destek Vektör Makineleri ve k-En Yakın Komşuluk ve Ardışıl İleri Yönlü Öznitelik yöntemleri kullanılmıştır. Sınıflandırıcı parametreleri 10-kat çapraz doğrulama yöntemi ile eğitim setinde belirlenmiştir. Daha sonra, eğitilmiş sınıflandırıcı parametreleri test veri setine uygulanarak sınıflandırma doğruluğu elde edilmiştir. Sonuç olarak, çalışmamızda Mel Frekansı Kepstrum katsayıları temel alınarak hesaplanan ortalama, etkinlik ve karmaşıklık parametreleri k-En Yakın Komşuluk Yöntemi ile sınıflandırıldığında en iyi başarım elde edilmiştir. Önerdiğimiz yöntemin sınıflandırma başarımı eğitim kümesinde %97, test kümesinde ise %94 olarak elde edilmiştir.