IZRAČUN, PRIPRAVA IN VARNOST PRI APLICIRANJU ZDRAVIL - Tina Sabadin; Maja Čamernik; Erika Šmid; Janja Skubic (Slovenska pediatrija)

(untitled)
Priprava zdravil je ena najpomembnejših nalog v zdravstvenih ustanovah, kjer natančnost, doslednost in usklajenost postopkov neposredno vplivajo na bolnikovo varnost. Kljub tehnološkemu napredku in strogim predpisom pa napake pri pripravi in apliciranju zdravil še vedno predstavljajo pomemben vir zdravstvenih zapletov, včasih celo z resnimi ali usodnimi posledicami. Da bi zagotovili najvišjo raven varnosti pri pripravi in uporabi zdravil, je ključnega pomena razumevanje dejavnikov, ki lahko povzročijo napake, ter uporaba strategij za njihovo preprečevanje. Pomembno je upoštevati številne elemente, kot so izobraževanje zdravstvenih delavcev, uvajanje tehnologij, kot so avtomatizirani sistemi, ter izvajanje standardiziranih protokolov. Zavedati se moramo, da moteči dejavniki, kot so utrujenost, stres ali prekinjanje nalog, vplivajo na natančnost pri pripravi zdravil. S pravočasnim prepoznavanjem teh dejavnikov in sprejetjem ustreznih ukrepov lahko zmanjšamo tveganje za napake. S tem pa zagotovimo večjo varnost in kakovost zdravstvene oskrbe.