Amyotrofik Lateral Skleroz Tanılı Bir Hastanın Henderson Hemşirelik Modeli’ne Göre Değerlendirilmesi: Olgu Sunumu - Gülşen Kılıç; Ebru Akgün Çıtak; Fatma Şeyda Ökdem (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Amyotrofik Lateral Sklerozis, çoğunlukla üst vealt motor nöronları etkileyerek bu nöronlardakalıcı fonksiyon kaybı ile karakterize, şu ana kadar bilinenkesin tedavisi olmayan ve etiyolojisibilinmeyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Neredeyse herzaman kötü prognozlu olduğu bilinenAmyotrofik Lateral Sklerozisde hastalar bireysel bakımınıyerine getirememekte ve genelliklebilişsel fonksiyonları etkilenmediği için, ilerleyenfonksiyon kayıplarının farkında olan hastalarciddi anksiyete ve depresyonyaşamaktadırlar. Hemşirelik kuram ve modelleri, hemşirelere bakımsürecinde rehberlik ederek,kaliteli ve bireyselleştirilmiş bakım vermelerini sağlar. Hemşirelikkuramcılarından VirginiaHenderson, hemşirelik tanımında hastanın güçsüz ve bağımsızlığınıkaybettiği durumlardahemşirenin yardım edici rolünü vurgular.Virginia Henderson’ın temel insan gereksinimleri, biyo fizyoloji,kültür ve interaktif iletişim kavramlarınıele alan modeli göz önüne alındığında, profesyonel bakımhizmeti alması gereken AmyotrofikLateral Sklerozis hastalarında, bakım ihtiyaçlarını tanımak,bütünsel hemşirelik bakımınısunmak ve değerlendirmek için hemşirelik bakım modelininklinik uygulamalar da kaynak olmasıamaçlanmıştır.