Bezpieczna aborcja? Etyczne aspekty stosowania pigułki aborcyjnej RU-486 - Andrzej Kobyliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Głównym celem artykułu jest analiza etycznych aspektów aborcji chemicznej, nazywanej również aborcją farmakologiczną lub medyczną. Aborcja chemiczna jest zwykle wykonywana przy użyciu dwóch preparatów. Pierwszym jest Mifepriston, znany także jako tabletka RU-486, a drugi to Mizoprostol. Preparaty są przyjmowane doustnie zasadniczo przez trzy dni, chociaż sama aborcja może potrwać znacznie dłużej. Mifepriston odpowiada za blokowanie działania kobiecego hormonu ciążowego progesteronu. Progesteron sprawia, że składniki odżywcze są dostępne w macicy dla nowo powstałego ludzkiego embrionu. Aborcja chemiczna nie tylko uśmierca nowe życie ludzkie na pierwszym etapie jego rozwoju, ale w niektórych przypadkach jest także niebezpieczna dla życia i zdrowia kobiet. Globalne zjawisko aborcji medycznej otwiera dziś nowy etap publicznego sporu o początek ludzkiego życia i uznanie ludzkiego zarodka jako istoty ludzkiej od momentu poczęcia.