Olav Tryggvason – fremdeles en heltekonge? - Therese Holt Hansen (Historisk Tidsskrift)
Olav Tryggvason er et navn som gir assosiasjoner til en fordums helt, hvis mot og styrke gjorde ham til en fryktet vikingkonge med makt nok til å kristne Norge. Men hvor stammer denne historien fra, og hva sier kildene egentlig om Olav? Denne artikkelen tar sikte på å sammenholde fremstillingene av karakteren Olav Tryggvasson i norsk og islandsk historieskriving med det vi kan vite basert på informasjon fra alle kildene vi har til rådighet. Mulige forklaringer på spørsmål rundt temaer om Olavs opphav, motiver for å hevde seg som konge i Norge, kronologi, kristning og slaget ved Svolder drøftes i artikkelen. Slik vil de dimensjonene av Olav Tryggvasons liv og virke som ikke fremgår av sagamaterialet, og slik ikke vektlegges i de norske og islandske historiske fremstillingene, belyses og drøftes. Selv om sagaenes beskrivelser har blitt noe rasjonalisert av moderne historikere, er det fortsatt bildet av en heltekonge som presenteres i de historiske fremstillingene i dag, og fortellingene om Olavs heltedåder i krig og i kristningsøyemed har blitt vektlagt og dyrket. Dette til tross for at sagaenes bilde ikke stemmer overens med den karakteren vi blir presentert for i kilder som The Anglo-Saxon Chronicle og Adam av Bremens historie. Artikkelen bidrar slik til å nøytralisere bildet av en ukomplisert norsk vikingkonge som vi faktisk har lite konkret informasjon om.