FAALİYET GİDERLERİNİN İŞLETME KARLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİST METAL EŞYA, MAKİNE VE GEREÇ YAPIM SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - Burak Kayhan; Yusuf Tepeli (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışma, pazarlama, satış, dağıtım giderleri, genel yönetim giderleri vearaştırma-geliştirme giderlerinden oluşan faaliyet giderlerinin işletmelerinkarlılığına olan etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmadakullanılan veriler hisse senetleri BİST’de işlem gören işletmelerin finansaltabloları aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini Metal Eşya,Makine ve Gereç Yapım Sektöründe yeralan 30 tane işletme oluşturmaktadır. Verileri analize uygun olan 16 taneişletme değerlendirmeye alınmıştır. Söz konusu işletmelerde faaliyetgiderlerinin işletme karlılığını nasıl etkilediğini gösteren modeller panelveri regresyon yöntemiyle saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre faaliyetkarı ile araştırma ve geliştirme giderleri ve pazarlama, satış ve dağıtımgiderleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.