Şemseddin Sami’nin Hafta Dergisi ve Sistematik İndeksi (An Analysis on Şemseddin Sami’s “Hafta” Journal and Its Systematic Index) - Samet Çakmaker (Skad)
Bu çalışmada, Şemseddin Sami’nin gazetecilik ve dergiciliği ileilgili kısa bir bilgi verildikten sonra Hafta’nın tüm sayıları dikkatealınarak bir tanıtım ve incelemesi yapılacak, ardından dergide bulunanyazıların sistematik indeksine yer verilecektir. Şemseddin Sami; roman, tiyatro, tercüme, ansiklopedi, lügat, gramerçalışmaları gibi eserleri ile bilinen Türk dilinin önemli yazar vearaştırmacılarındandır. Dilinin sadeleştirilmesi, eğitim ve öğretiminyaygınlaştırılması gibi konuların yanında bilimsel bilginin halka aktarılmasımeselesine de büyük önem vermiştir. “Cep Kütüphanesi” serisi ve ardındançıkardığı Aile ve Hafta dergileribu amaca hizmet eden ansiklopedi çalışmalarının birer öncüsü niteliğindedir.1880 yılında Aile dergisiylekadın ve çocukların eğitilmesi konusuna odaklanan Şemseddin Sami, ardındançıkardığı Hafta dergisi ile hedef kitlesini genişleterek bu amacınıdevam ettirir. “Devrinin en ciddi mecmualarından biri” olarak kabul edilen Hafta’dadil, edebiyat, eğitim, sanat, felsefe, tarih, coğrafya, fen bilimleri,antropoloji gibi pek çok alandaki bilginin halka tanıtılması amacını taşıyanyazılar mevcuttur.