KRİTER AĞIRLIKLANDIRMA YÖNTEMLERİNDEN BWM VE FUCOM YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA - Hüdaverdi Bircan; Gülay Demir (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çok kriterli karar verme yöntemlerinde kriterağırlıklandırma aşaması nihai karar vermeyi etkilemektedir. Bu nedenleçalışmanın amacı kriterlerin ağırlık katsayılarının belirlenmesinde kullanılanBest Worst Method (BWM) ve Full Consistency Method (FUCOM) yöntemlerinikarşılaştırarak bir uygulama üstünde göstermektir. Her iki yöntemin hem ortakyönleri hem de hesaplama adımlarında birbirlerinden farklılıklarıbulunmaktadır. Önerilen yöntemlerigöstermek için kullanılan uygulamada ideal özel okul seçimini etkileyenkriterler kullanılmıştır. Bu kriterlerin tespiti ve derecelerini belirlemekiçin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi üyeleri ile görüşülmüştür.Bu kişilerin ortak görüşleri çalışmada karar verici olarak yer almaktadır. BWMile yapılan uygulama sonucunda ideal özel okul seçimini etkileyen kriterler içinde başarı durumu0,2947 ağırlığı ile en önemli kriter olurken okulun vizyonu/misyonu 0,0212ağırlığı ile en önemsiz kriter olmuştur. FUCOM ile yapılan uygulama sonucundaideal özel okul seçimini etkileyen kriterler içinde bütçe 0,317 ağırlığı ile enönemli kriter olmuştur. Ağırlık katsayılarının nihai değerleri LINGO 17yazılımı ile elde edilmiştir.