Напрями удосконалення науково-методичного апарату обґрунтування основних напрямів розвитку системи озброєння авіації Повітряних Сил Збройних Сил України - О.Б. Леонтьєв; М.В. Науменко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
По результатах сумісного аналізу сутності основних етапів синтезу перспективного обрису авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, прийнятих в системі оборонного планування на основі спроможностей та застосовуваних методичних підходів до вирішення задачі обґрунтування раціональних шляхів розвитку системи її озброєння, визначено основні напрями удосконалення існуючого науково-методичного апарату. Показано, що науково-методичний апарат обґрунтування рішень по синтезу раціональних програм оновлення парків бойової авіаційної техніки повинен розвиватися в напряму поглиблення його системності шляхом урахування впливу факторів різної природи, по-перше, зовнішніх – воєнно-політичного, оперативно-стратегічного, по-друге, внутрішніх – воєнно-економічного та військово-технічного характеру. Запропоновано загальну схему такого удосконаленого науково-методичного апарату, сформовані системно ув’язані часткові методики та моделі, побудовані формалізовані критерії раціональності програм розвитку системи озброєння авіації, що враховують особливості стану системи озброєння на початку періоду реалізації програмних заходів та особливості кінцевої мети її реформування та розвитку.