Mimaride Sürdürülebilir Malzeme “Bambu” - Özlem Aydın; Didem Bayraktar Marangoz (Bodrum Journal of Art and Design)
Günümüzde çevresel sorunların artmasında etkili sayılan yapılaşmanın meydana getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için ekolojik malzeme kullanımı gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Yapıların çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilirlik anlayışı içinde ekolojik özelliklerde malzeme kullanımı bu olumsuz etkinin azaltılmasına olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda yapılı çevrelerin oluşturulmasında ekolojik mimarlık anlayışı, gün geçtikçe gelişen teknolojiyle birlikte varlığını göstermektedir. Bu çalışma, yeşil çelik olarak adlandırılan ve sürdürülebilir mimarilerin oluşturulmasında son yıllarda dikkat çekici bir malzeme olma eğiliminde olan bambunun, sürdürülebilir malzeme olmasının sağladığı avantajlar ile mimarideki kullanımının önemini ortaya koymayı amaçlamıştır. Yapılan çalışmada sürdürülebilir mimarlık anlayışı içinde literatürde yer almış farklı işlevlere sahip 10 adet bambu yapı örneği analiz edilmiştir. İncelenen örneklerde bambunun yapı malzemesi ve elemanı olarak yapılarda hangi amaçla ve nerelerde kullanıldığı irdelenmiştir. Yapılan analizlerde bambunun sahip olduğu mekanik ve fiziksel özelliklerinin, teknolojik gelişmelere bağlı oluşturulan teknik detaylarla birlikte farklı form ve konstrüksiyonlarda kullanıldığı gözlemlenmiştir. Sürdürülebilir ve ekolojik malzemeler arasında yer alan bambunun gelişen teknoloji ile birlikte mimaride kullanımı gün geçtikçe artarken, yapı-yaşam döngüsünün her aşamasında enerjiyi az ve verimli kullanarak çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe de önemli katkı sağlamaktadır.