Композиторська інтерпретація філософських текстів Г. Сковороди в хоровій симфонії О. Щетинського «Узнай себе» - K. Yu. Dontsova-Pushenko (Культура України)
Розглянуто сутність вивчення словесної «партитури» як передумову дослідження музично-філософського цілого хорової симфонії «Узнай себе» О. Щетинського на слова Г. Сковороди та з інших джерел, яке базується на системі філософських, загальнонаукових та спеціальнонаукових методів. Визначено, що хоровий симфонізм, властивий твору О. Щетинського як логос культури набуває втілення в засобах виразності, завдяки яким композитор реалізує ідею діалогу. Зазначено специфіку діалогу в музиці, що простежується в зчепленні тонів, пошуках контрастів, мелодії, магії звукових дійств, розгорненні художнього цілого. Обґрунтовано композиторський вибір творів Г. Сковороди, який визначається системою ознак: діалог постає як засіб самопізнання особистості, пошуку втілення ідеального (духовного) божественного начала, протиставленого служінню агностичному та матеріальному світові. О. Щетинський розвиває у Хоровій симфонії провідну ідею українського філософа: пізнання себе, яке є пізнанням краплини Бога в людській душі.