Inteligenci - Katarzyna Taras (Kwartalnik Filmowy)
Na przykładzie Spisu cudzołożnic i Pogody na jutro Jerzego Stuhra, Dnia świra Marka Koterskiego, Egoistów Mariusza Trelińskiego oraz Głośniej od bomb Przemysława Wojcieszka autorka próbuje zrekonstruować wizerunek polskiego inteligenta. Najważniejszym kryterium staje się dla niej to, jak bohaterowie rozumieją trzy pojęcia: służbę, misję i ofiarę, przywołane w definicji inteligencji stworzonej przez Jerzego Jedlickiego. Okazauje się, że służba, misja, ofiara dla bohatera Spisu cudzołożnic nie znaczą już nic, a Adasiowi Miauczyńskiemu i bohaterowi Pogody na jutro dają siłę, by mogli przywrócić rzeczywistości właściwe wymiary. O „inteligenckości” Smutnego i Filipa z Egoistów świadczy już jednak coś innego – zdolność do refleksyjności w bezrefleksyjnym świecie. „Najczystszym” niepokornym najnowszego polskiego kina jest Marcin z Głośniej od bomb Przemysława Wojcieszka – inteligent w pierwszym pokoleniu, który zostaje w Polsce (choć wszyscy wyjeżdżają), bo chce sprawdzić, czy tu da się żyć, bo w taki sposób rozumie służbę, misję i ofiarę.