Kule szczecińskie i nieregularne konkrecje wapienno-żelaziste ze zbiorów Muzeum Geologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego i ich znaczenie dla rekonstrukcji warunków sedymentacji w morzu oligoceńskim okolic Szczecina – wstępne wyniki - Bernard Cedro; Przemysław Sztajner; Robert Woziński; Stanisław Musielak; Weronika Ceglarek; Andrzej Osadczuk; Krystyna Osadczuk (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica)
Kule szczecińskie oraz nieregularne konkrecje wapienno-żelaziste były powszechnie spotykane w piaskach szczecińskich związanych z transgresją morską podczas dolnego oligocenu (rupel). Wychodnie tych utworów znane są z licznych wystąpień w obrębie glacitektonicznie zaburzonych osadów czwartorzędowych okolic Szczecina, a zwłaszcza we Wzgórzach Warszewskich. Konkrecje wapienno-żelaziste, wraz z współwystępującą malakofauną oraz innymi szczątkami makroskopowymi, zawierają cenne informacje o warunkach środowiskowych panujących w morzu oligoceńskim, a także o warunkach powstawania samych konkrecji.