MARKAYA YÖNELİK DUYGULARDA ANTROPOMORHİZM ETKİSİNİN RASYONEL VE HEDONİK FAYDA AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Hatice Aydın; Sevtap Ünal (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada nesnelere insani özellikler yüklemenin, tüketicinin marka aşkı vemarka nefreti duygularına etkisini ve insan biçimselliğin rasyonel ve hedonikürün grupları açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amaçlanmıştır. Buamaçla Muş il merkezinde bulunan tüketicilerle yüz yüze anket uygulanmıştır. Eldeedilen sonuçlar doğrultusunda insan biçimselleştirme ile marka aşkı arasındapozitif ilişki olduğu ancak marka nefreti ile anlamlı bir ilişki olmadığıtespit edilmiştir. Rasyonel ve hedonik fayda sağlayan ürünlerin tümünde insanbiçimcilik ve marka aşkı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.