KARİYER SEÇİM NİYETİNDE AİLENİN VE MESLEĞE YÖNELİK BİREYSEL TUTUMUN ETKİSİ: BÜRO HİZMETLERİ VE SEKRETERLİK ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE EFFECT OF PARENTAL AND INDIVIDUAL ATTITUDES IN CAREER CHOOSE INTENTION FOR THE OCCUPATION: RESEARCH ON OFFICE SERVICES AND SECRETARY STUDENTS - Dilek Esen (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, kariyer seçim niyetinde ailenin ve mesleğe yönelik bireysel tutumun etkisini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde Büro Hizmetleri ve Sekreterlik önlisans programlarında öğrenim gören 423 öğrenci kolayda örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veriler nicel yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Wong ve Liu (2009) tarafından geliştirilen “Kariyere Yönelik Aile Etkisi Tutum Ölçeği” ile Üstüner (2006) tarafından geliştirilen “Mesleğe Yönelik Bireysel Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ailenin, kariyer seçim niyeti üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Mesleğe yönelik bireysel tutumun, kariyer seçim niyeti üzerinde oldukça güçlü bir etkisi vardır.