Kültürel Antropolojinin Bilgi Yönetimi İle Bağdaştırılması: Nortel Vakası Analizi İle İşlevselcilik Teorisinin Çok Uluslu Şirketlerin Bilgi Yönetimi Uygulamalarına Olan Yansımaları - Mehmet Dinç; Ümmühan Kaygısız (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küresel ölçekli rekabet işletme birimleri arasında sınırları aşan bilgi ve bilgi yönetimi (BY) çalışmalarını özellikle çok uluslu işletmelerin (ÇUİ) başarısı için vazgeçilmez hale getirmiştir. Bu tür şirketlerin bilgi ve BY çalışmalarında çok çeşitli disiplin alanları önemli katkılar sağlamaya başlamıştır. Farklı coğrafi alanlara yayılmış birimleri arasındaki uyumu ve bütünleşmeyi sağlamak adına ÇUİ’ler BY uygulamalarında işlevsellik gibi kültürel antropoloji bakış açısını bütünleştirmelidirler. Çalışmanın amacı, ÇUİ’lerin BY uygulamalarında genel anlamda kültürel antropoloji teorilerinin, özel anlamda ise “işlevselcilik” teorisinin yansımalarının ne boyutta olduğunu açıklamaktır. Çalışma ÇUİ olan Nortel’de derinlemesine tekli vaka çalışmasını içerir. Nortel Vakası analizi yardımıyla işlevselcilik teorisinin BY’ye olan etkileri ve yansımaları “Bütüncül Yaklaşım” temasıyla incelenecektir. Nortel Vakasında elde edilen bulgular değerlendirildiğinde bilgi ve BY çalışmaları kapsamında performans çevresinin bütüncül bakış açısıyla ele alınması ve bir şirkete yönelik bir bilgi yönetimi girişiminin uygunluğunu sağlamada stratejik, işlemsel, teknik, süreçsel ve kültürel faktörlerin bütünleştirilmesi gerektiğini öne çıkarmıştır.