VIX ENDEKSİ MENKUL KIYMET PİYASALARININ BİR NEDENİ MİDİR? BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ - Abdulkadir Kaya; Ali Çoşkun (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı uluslararası volatilite endeksi olarak kabul edilen VİX endekisinin, Borsa İstanbul üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla VİX endeksi ile Borsa İstanbul’u temsilen kullanılan BİST 100 endeksi arasındaki ilişki Granger Nedensellik testi ve Regresyon analizi ile incelenmiştir. 03.01.1995-30.04.2014 dönemine ait günlük zaman serisi verileri ile yapılan analiz sonuçlarında, VİX endeksinden BİST 100 endeksine doğru %1 önem düzeyinde bir nedensellik tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan regresyon analizi sonucunda VİX endeksinin BİST 100 endeksini negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. VİX endeksi Türkiye’de menkul kıymet yatırımcıları için bir öncü gösterge olarak kullanılabilecektir.