DAMAT FERİT PAŞA HÜKÜMETLERİDÖNEMİNDE KUVA-YI MİLLİYE HAREKETİNE YÖNELTİLEN İTHAMLAR - Osman Akandere (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Millî Mücadele Dönemi’ne bakıldığızaman Kuvâ-yıMilliyeciler, yalnız İtilaf Devletleri ile değil, Damat Ferit Paşa Hükümetleri ve Millî Mücadele’ye muhalif basın ile de mücadele etmişlerdir. Nitekim gerek Sultan Vahdettin gerekse de Damat Ferit Paşa Hükümetleri Anadolu’da düşmanla mücadele eden Kuvâ-yıMilliye’nin önüne geçebilmek için azamî derecede gayret sarf etmişlerdir. Kuvâ-yıMilliye Hareketi’ni, İttihatçılık, Bolşeviklik, asilik, dinsizlik vb. şekillerde suçlayarak halkın bu harekete katılmasının önüne geçmek ve bu suretle halk desteğinden mahrum olacak Kuvâ-yıMilliye Hareketi’ni kolayca tenkil edebilmek istemişlerdir. Fakat Kuvâ-yıMilliye aleyhinde yapılan bu propagandalar Anadolu’da kısmî kargaşaya sebebiyet verdiyse de nihaî olarak amacına ulaşamamıştır