Pregled razvoja teritorijalnog ustroja Katoličke crkve na području Hrvatskoga zagorja - Damir Mudrinjak (Studia Lexicographica)
Teritorijalni ustroj Katoličke crkve na području Hrvatskoga zagorja može se pratiti neposredno nakon razdoblja kristijanizacije. Osnovana je Sisačka biskupija a kasnije Zagrebačka biskupija. Župe su bile svrstane u arhiđakonate a nakon niza stoljeća arhiđakonati su bili podijeljeni na dekanate u kojima je obično bilo deset župa. Župe su tijekom vremena mijenjale svoje granice, svoja sjedišta a i svoje titulare. Osnivale su se nove župe razdvajanjem pojedine župe i odvajanjem dijela područja jedne ili više župa. Dolazilo je i do spajanja dekanata i ujedinjavanja arhiđakonata. Na kraju, od dijelova područja Zagrebačke nadbiskupije osnovane su nove biskupije. Danas na području Hrvatskoga zagorja Zagrebačka metropolija ima 71 župu razvrstanih u 9 dekanata koji su uključeni u 3 arhiđakonata u sastavu 3 biskupije.