STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİ ENSTRÜMANI OLARAK PAZARA DAYALI HEDEF MALİYET YÖNETİMİ-PDHMY - Yunus Ceran (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ürün geliştirmenin ilk safhasında pazara dayalı maliyet yönetiminin önemli bir enstrümanı olan PDHMY, ürün fiyatını geleneksel Maliyet + Kar = Fiyat anlayışından farklı bir biçimde Fiyat – Kar = Maliyet anlayışına göre pazara dayalı olarak hesaplamaktadır. PDHMY’de stratejik maliyet yönetimi, maliyet ve kar planlama ve maliyet düşürme ön plandadır. PDHMY’nin temel fikri, tüm işletme fonksiyonlarının pazar odaklı olarak gerçekleştirilmesidir. Amaç pazar araştırması yardımıyla yeni ürün geliştirmek, pazarda kabulünü sağlamak ve ürün maliyetini arzu edilen kar oranını da dikkate alarak pazar fiyatından çıkarmaktır. Bu çalışmada maliyet muhasebesinde stratejiye yönelim dolayısıyla küresel rekabet ortamında fiyat rekabeti nedeniyle doğru fiyatlama için ürün birim maliyetinin daha doğru hesaplanmasında ve maliyetlerin düşürülmesinde kullanılan yeni ürün geliştirme ve tasarımına yönelik ve pazara dayalı bir stratejik maliyet yönetimi enstrümanı olan PDHMY teorik olarak anlatılmış, uygulamasına ilişkin bir örnek verilmiştir.