Programska oprema COBISS3/Katalogizacija: ovrednotenje sistemskih sprememb in funkcionalnosti modula z vidika katalogizatorjev - Janja Levičar; Marija Petek (Knjižnica)
Izvleček Namen: Namen raziskave je bil ovrednotiti modul COBISS3/Katalogizacija z vidika katalogizatorjev. Želeli smo ugotoviti, kakšni so zadovoljstvo s COBISS3/Katalogizacijo, prednosti/slabosti modula, vpliv modula na kakovost bibliografskih zapisov, mnenje o spremenjenih postopkih za delo v sistemu COBISS.SI ter več o centralizaciji katalogizacije in implementaciji novih katalogizacijskih pravil. Metodologija/pristop: Uporabili smo kvantitativno in kvalitativno raziskovalno metodo. S spletno anketo smo zajeli 133 katalogizatorjev z dovoljenjem za delo v modulu COBISS3/Katalogizacija, ki so v zadnjih treh letih kreirali največ zapisov v COBIB-u. Z metodo delno strukturiranega intervjuja pa smo spraševali 12 katalogizatorjev. Rezultati: Katalogizatorji so bili z modulom COBISS3/Katalogizacija zadovoljni. Kot najpomembnejši prednosti navajajo črkovalnik in integrirane katalogizacijske priročnike. Moteča pa je predvsem povečana uporaba računalniške miške. Izobraževanje za delo v sistemu COBISS.SI je bilo ocenjeno visoko, vendar je bila poudarjena potreba po dodatnem usposabljanju. Nekoliko slabše, a še vseeno visoko, so bili ocenjeni postopki za pridobitev dovoljenja za vzajemno katalogizacijo. Modul omogoča dobre pogoje za delo, zato lahko v prihodnje pričakujemo zapise boljše kakovosti. Vendar je ta odvisna predvsem od posodobitve katalogizacijskih pravil. Omejitve raziskave: Vzorec katalogizatorjev je pripravljen ne glede na vrsto knjižnice. Izvirnost/uporabnost raziskave: Celovit metodološki pristop, ki upošteva širši sistemski kontekst, prva raziskava o modulu COBISS3/Katalogizacija s predlogi za njegove nadaljnje izboljšave.