Źródła informacji dla rolnictwa – analiza powiązań między serwisami WWW - Krzysztof Janc (Wieś i Rolnictwo)
Celem artykułu jest ukazanie powiązań między serwisami WWW podmiotów, które uznano za istotne z perspektywy dostarczania informacji i wiedzy dla rolników. Relację między analizowanymi serwisami WWW określono poprzez analizę hiperłączy. Zakładając, iż hiperłącza znajdujące się na internetowych stronach odsyłają użytkownika do następnej strony o powiązanej treści, można określić, czy analizowane instytucje funkcjonują w sieci, co umożliwiałoby szybki dostęp do komplementarnych informacji. Badania pozwoliły określić kilka istotnych aspektów występujących powiązań. Po pierwsze, serwis WWW Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest punktem centralnym sieci powiązań. Po drugie, silniejsze powiązania występują między instytucjami tego samego typu niż między należącymi do różnych kategorii.