Aktywność lokalna mieszkańców Poznania w świetle wyników wyborów do rad osiedli w 2024 r. - Emilia Bogacka; Katarzyna Kulczyńska; Roman Matykowski (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Celem opracowania jest charakterystyka aktywności lokalnej mieszkańców pod kątem wybranych aspektów zachowań wyborczych w wyborach do rad osiedli w Poznaniu w maju 2024 r., tj. uczestnictwa czynnego mieszkańców Poznania w wyborach do rad osiedli i jego uwarunkowań oraz odmienności cech kandydatów do rad osiedli w kontekście przestrzennym. Podstawowym źródłem informacji o wyborach do rad osiedli były protokoły wyników wyborów. Badanie prowadzono metodą wskaźnikową. Wyniki wskazują na znaczącą pasywność formalną przejawiającą się w sferze elektoralnej aktywności sublokalnej – o czym może świadczyć wskaźnik obciążenia miejsc kandydatami. Uczestnictwo w tych wyborach, rola w nich kobiet oraz przedstawicieli partii i organizacji parapolitycznych wskazuje na wzmaganie się procesu zaniku tradycyjnych więzi w społecznościach osiedlowych.