Pilomatriksoma: Karpal Tünel Sendromunun Nadir Bir Nedeni: Olgu Sunumu - Cengiz Işık; Emre Bal; Mustafa Erkan İnanmaz; Ömer Naci Ergin (Sakarya Tıp Dergisi)
Pilomatriksoma kıl foliküllerinin pluripotent prekürsör matriks hücrelerinden gelişen benign, kalsifiye adneksal bir tümördür. Genellikle baş boyun bölgesi ve üst ekstremitelerde derin subkutan yerleşimli veya yüzeyel bir nodül şeklinde ortaya çıkar. Sıklıkla hayatın ilk iki dekadında ve kadınlarda erkeklere oranla biraz daha sık görülür. Tümoral kitleler karpal tünel sendromuna neden olan lokal sebeplerden bir grubu oluşturur. Sunduğumuz bu olguda; karpal tünel yerleşimli ve median sinir sıkışma bulgularına yol açan kitle total olarak çıkarılmış ve patoloji sonucunda pilomatriksoma olarak tanımlanmıştır. Literatürde karpal tünel yerleşimli ve karpal tünel sendromuna sebep olan pilomatriksoma olgusuna rastlanmamıştır.