Особливості інтеграції рослин в архітектуру у світових прикладах проектування житла - Serhii Buravchenko; Oleksandr Pyvovarov; Liliia Bezpala (теорія та практика дизайну)
у даній статті йдеться про вплив на екосистему забудови споруд. Досліджено шляхи вирішення проблеми значного зменшення озеленення при побудові житла. Розглянуто особливості та види влаштуванн озеленення на житлових будинках і вбудованих (прибудованих) конструкцій для вирощування рослин. Встановлено, що “зелена” архітектура житла позитивно впливає на стан здоров’я людини. Розглянуто світові тенденції та особливості проектування екологічних кварталів та житлових споруд інтегрованих з озелененням. Мета: визначення прийомів поєднання озеленення та архітектури житла, виявлення характеристичних вимог такої інтеграції. Реалізація цієї мети вимагає вирішення низки завдань, зокрема: проаналізувати на світових прикладах житлових будинків, що формують еко-квартали архітектурно-містобудівного середовища. Підтвердження доцільності поєднання житлових споруд з системами озеленення. Методологія. Використано порівняльний аналіз, систематизацію результатів наукових досліджень, виявлення основних умов та видів влаштування озеленення в житлових спорудах, систематизацію результатів наукових досліджень. Результати. Аргументовано, що в сучасних умовах будівництва страждає зелена інфраструктура, наявність якої гарантує комфортне проживання жителів. Можна помітити зростаючу тенденцію стосовно винесення в окремі приміщення і споруди систем озеленення. Перенесення озеленення всередину будинка, на стіни та покрівлю, прибудовані конструкції мають безліч позитивних впливів як на оточуюче середовище так і жителів. Проаналізовано світові тенденції поєднання житла та озеленення та вплив на оточення. Сьогодні можливі різні варіанти “зеленої” архітектури найбільш поширеними з яких є озеленені дахи та вирощування на балконах, терасах, стінах. Виявлено зв’язок людини з оточенням з будівлею та відчуття внутрішнього комфорту. Наукова новизна. Систематизовано прийоми озеленення саме житлових будинків. Визначено способи використання рослин та вплив на емоційний стан людини. Практична значущість. Дослідження поглиблює знання в обізнаності зеленої архітектури, а саме житлового призначення враховуючи нові тенденції сталого розвитку. Систематизація озеленення житлових споруд надає можливість більш детально розглянути види рослин та способи кріплення, для більш якісного проектування будинків з системами озеленення. Результати можуть застосовуватися зокрема для обґрунтування концепцій та принципів влаштування власних “ділянок” для вирощування продуктів особистого вживання.