Van Koşullarında Farklı Çinko Dozlarının Mercimek (Lens culinaris Medik) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkisi - Necat Togay (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma Van'da üç mercimek çeşidinde (Sazak-91, Yeril Kırmızı ve Kışlık Kırmızı-51) farklı dozlardaki (0, 1,1.5 ve 2 kg/da) çinkonun verim ve venm öğelerine etkisini araştırmak amacı ile kurulmuştur. Deneme 1998-99 ve 199900 kış sezonunda tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre dört tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Üç mercimek çeşidinde farklı çinko dozlarının bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana ve yan dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, bin tane ağırlığı ve birim alan tane verimine etkisi incelenmiştir İki yılın ortalama en yüksek birim alana tane verimi 71.36 kg/da ile Sazak-91 çeşidinden 2 kg/da çinko dozu uygulamasından elde edilmiştir. Çinko dozları arttıkça, birim alan tane verimde artışlar gözlenmiştir. Tüm çeşitler için en uygun çinko dozu 2 kg/da olmuştur