Ventilatörle İlişkili Pnömoniyi Önleme: Bibliyometrik Bir Çalışma - Duygu Kes (Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi)
Amaç: Ventilatörle ilişkili pnömoniyi önleme üzerine yapılan araştırmaların bibliyometrik analizini incelemektir. Yöntem: Veriler, Nisan 2024 tarihinde “Web of Science (WoS) Core Collection” veri tabanından toplandı ve VOSviewer, R Studio 4.3.3 programı ve Biblioshiny programı kullanılarak performans analizi, bilimsel haritalama ile bibliyometrik olarak analiz edildi. Araştırma örneklemini 284 makale oluşturdu. Öğeler arasındaki bağlantı gücünün normalleştirilmesinde ilişkilendirme gücü yöntemi kullanıldı. Bulgular: Alanda en fazla iş birliği yeşil kümeden Torres, Antoni (TBG=18) olduğu bulundu. Daire büyüklüğüne göre konu ile en fazla atıf alan dergi Critical Care Medicine (atıf saysı=875; TBG=42857) dir. Dairelerin büyüklüğünden, ventilator-associated pneumonia (kullanım sıklığı=157), intensive care unit (kullanım sıklığı =37), mechanical ventilation (kullanım sıklığı =26) yayınlarda en fazla kullanılan anahtar kelimeler olduğu saptandı. Sonuç: Ventilatörle ilişkili pnömoniyi önlemeye yönelik yayınlar arasından en fazla atıf alan yayınların meta analiz ve randomize kontrollü çalışmalar gibi kanıt düzeyi yüksek olan araştırmalar olduğu belirlendi.